Aantal flexwerkers en zzp'ers blijft groeien

Flexwerkers en zzp'ers worden een steeds groter deel van de beroepsbevolking. Nederland telt volgens het CBS nu 2 miljoen flexwerkers en ruim 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Een slechte ontwikkeling volgens de vakbonden. Zij pleiten deze week opnieuw voor meer vaste banen. Daar is niet iedereen het mee eens. Zzp'ers zijn tevredener met hun werk dan mensen in loondienst.

In Nederland heeft 61 procent van de werkenden een vaste baan. Zo'n 35 procent is flexwerker of zzp'er. Meer dan ooit. "De race naar beneden door doorgeslagen flexibilisering gaat ongebreideld door", zegt Zakaria Boufangacha van het FNV tegen persbureau ANP. "Wanneer flex duurder wordt dan vast, krijg je pas een goede afweging bij werkgevers. Dan gebruiken ze flex waar het ooit voor bedoeld was: het opvangen van pieken en zieken."

Zelfstandigen zijn gelukkig
Flexwerkers en zzp'ers worden vaker op één hoop gegooid. Dat is onterecht. Waar veel flexwerkers azen op een vaste aanstelling, zijn de meeste zelfstandigen juist helemaal niet op zoek naar een dienstverband. Flexwerkers staan vaker aan het begin van hun carrière (45 procent is tussen de 15 en 25 jaar) terwijl 59 procent van de zzp'ers 45 jaar of ouder is.

De overheid geeft prioriteit aan het terugdringen van schijnzelfstandigheid. De bekende pakketbezorgers en fietskoeriers die gedwongen zzp'er werden om hun inkomen te behouden. Dat is belangrijk, maar ook een uitwas die relatief weinig voorkomt. Uit onderzoek van CBS blijkt dat nog geen 3 procent van de startende zelfstandigen zzp'er werd op verzoek van zijn baas.

Volgens het CBS werken zzp'ers vaker binnen hun eigen vakgebied, ervaren ze minder werkdruk en vinden ze hun werk afwisselender dan werknemers.

Geen buitenbeentjes
De groei van het aantal zzp'ers ontstond in de crisisjaren toen de arbeidsmarkt er slecht voor stond. Inmiddels zijn er te weinig mensen om alle vacatures op te vullen, maar neemt het aantal zzp'ers niet af. Dat is een extra gegeven waaruit blijkt dat zzp'ers geen buitenbeentjes zijn die heimelijk verlangen naar een loonstrook en een kerstpakket.

Maatschappij past zich aan
De maatschappij vormt zich ook naar die nieuwe verhoudingen. Een huis kopen zonder een vast contract was tot een aantal jaar geleden nog een verzoeking. En als je al een bank vond die mee wilde werken, dan was dat zelden tegen het scherpste tarief. Hypotheekverstrekkers hebben zich echter aangepast aan de veranderende arbeidsrelaties. Zzp'ers komen net zo makkelijk aan een hypotheek als werknemers. Soms zelfs al na één kalenderjaar.

Is het allemaal zo rooskleurig? Nee, er is nog voldoende te winnen. Zaken waar vooral het initiatief van zzp'ers zelf voor nodig is. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioenvoorziening. Zelfstandigen beginnen in de regel te laat aan een pensioenproduct en kunnen daardoor op latere leeftijd in de problemen komen.

Als zelfstandige heb je een jaarruimte om geld opzij te leggen voor je pensioen. Wil je meer informatie over het opbouwen van pensioenkapitaal? Maak dan eens een afspraak met onze boekhouder. Laat hieronder je gegevens achter, dan bellen we je zo snel mogelijk terug.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poortema & Van Roosmalen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie