Boekhouden: zelf doen of uitbesteden?

Als je voor jezelf begint, dan ben je verplicht een administratie bijhouden. Je administratie is de basis voor je belastingaangiften. Hoe ingewikkeld is dat? Veel startende ondernemers doen hun boekhouding zelf. Het is immers niet verplicht om je administratie door een boekhouder of accountant te laten doen. Anderzijds neemt een boekhouder je veel zorgen uit handen. Dus: zelf doen of uitbesteden?

Tot enkele jaren geleden was elke ondernemer verplicht om een jaarrekening op te stellen. Tegenwoordig zijn eenmanszaken daar niet meer toe verplicht. Dat leidde ertoe dat veel startende ondernemers met een eenmanszaak zelf hun boekhouding zijn gaan doen. Heb je slechts een paar facturen en bonnen te verwerken, dan is dat meestal ook geen probleem. Heb je veel in- en verkoop, dan wordt het al een grotere klus.

Waarom kies je voor een boekhouder?
Eén van de belangrijkste redenen om voor een boekhouder te kiezen is tijdsbesparing. Ga je zelf met een boekhoudpakket je administratie doen, dan moet je je ook gaan verdiepen in fiscale zaken. Het is geen raketwetenschap, maar het kost je wel tijd. Kies je voor een boekhouder, dan bespaar je jezelf die kostbare tijd.

Een andere reden om je administratie uit te besteden, is de zekerheid dat je geen geld laat liggen. Er zijn nogal wat fiscale regels, uitzonderingen en vrijstellingen die je maar net moet kennen. Niet voor niets wordt altijd gezegd dat een goede boekhouder zichzelf terugverdient.

Inzicht in je bedrijf
Een goede boekhouding is belangrijk om je eigen financiële situatie op de juiste manier in te schatten. Hoe staat het ervoor met je onderneming? Stel dat je op het punt staat om in je eigen bedrijf te investeren, dan is het essentieel om je resultaten en vooruitzichten helder in beeld te hebben. Je boekhouder kan je indien nodig ook adviseren over je bedrijfsmiddelen.

Kosten boekhouder afhankelijk van wensen
De kosten van een boekhouder zijn afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Het hangt er ook vanaf wat je precies door je boekhouder laat doen. Geef je alles uit handen of beperk je het tot het doen van de aangifte? Je gegevens en geordend aanleveren bij je boekhouder zorgt er ook voor dat je aangifte sneller gedaan is.

Weet jij nog niet of je je boekhouding gaat uitbesteden? Laat dan vrijblijvend je gegevens achter. We laten je graag weten wat in jouw geval de mogelijkheden en de kosten zijn.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poortema & Van Roosmalen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie