Controle op arbeidsbetrekking zzp'ers uitgesteld

Het duurt nog tot 2020 voordat opdrachtgevers en opdrachtnemers een naheffing kunnen krijgen als er toch sprake blijkt van een dienstbetrekking. Handhaving van de wet DBA is zo opnieuw uitgesteld. Dat maakte minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees bekend. Alleen kwaadwillenden worden gestraft. Zzp'ers en opdrachtgevers hoeven zich dus voorlopig geen zorgen te maken.

Het doel van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is om een einde te maken aan het probleem van de schijnzelfstandigheid. Dat zijn zelfstandigen die qua werkzaamheden niet te onderscheiden zijn van werknemers bij een bedrijf.

Voor bedrijven is dat voordelig omdat ze ook weer snel van de zelfstandigen af kunnen. Bovendien hoeven ze geen premies af te dragen en lopen ze geen risico op loondoorbetaling bij ziekte. De arbeidskrachten hebben vaak geen keuze. Het is 'zelfstandigheid' of niets. De DBA-wet zou ervoor moeten zorgen dat zij weer gewoon werknemers worden.

Minder opdrachtgevers?
Zzp'ers vrezen echter de administratieve rompslomp en verwachten juist opdrachtgevers kwijt te raken. Hoe werkt het?

Je bent voor de Belastingdienst zelfstandig als je aan minstens één van de volgende drie voorwaarden voldoet.

  • Degene die het werk uitvoert, is vrij vervangbaar. Dat betekent dat je als zelfstandige de vrijheid hebt iemand anders te sturen om de opdracht te voldoen
  • Je werkt niet onder het gezag van de opdrachtgever. Dat houdt in dat je zelf kunt bepalen hoe jij je werk doet, deze verantwoordelijkheid ligt niet bij de opdrachtgever.
  • Er is geen sprake van loon


Voldoe je aan één of meer van deze voorwaarden? Dan hoef je niets te doen. Maar let op. Vaak is niet duidelijk of de Belastingdienst hetzelfde vindt over je werkrelatie als jij. Werk je vaak voor dezelfde opdrachtgever, dan stuur je regelmatig een factuur. Volgens jou geen loon, maar daar kan de Belastingdienst zomaar anders over denken.

Twijfel je, dan heb je een modelovereenkomst nodig waarin de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever staat omschreven. Als de Belastingdienst die goedkeurt, heb je zekerheid dat je de opdrachten uitvoert als zelfstandige.

Handhaving uitgesteld om kritiek
De échte zelfstandigen dreigen echter kind van de rekening te worden. Het wordt voor bedrijven gemakkelijker om uitzendkrachten te kiezen (detachering) boven freelancers. Bovendien worden modelovereenkomsten door opdrachtgevers aangegrepen om extra voorwaarden toe te voegen die er voorheen niet waren. Denk bijvoorbeeld aan een concurrentiebeding.

En niet alleen de 'loonvoorwaarde' is onduidelijk, ook over de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestaat onduidelijkheid. Je kunt immers prima zelfstandig zijn maar wel meedraaien in een team waarin iemand anders de leiding heeft.

De wet is toe aan een betere versie. Het is de bedoeling dat die wet er in 2020 wel is. Tot 1 januari van dat jaar hoef je je als goedbedoelende zelfstandige geen zorgen te maken dat de Belastingdienst jou en je opdrachtgever een naheffing oplegt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poortema & Van Roosmalen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie