Meer diversiteit in de file: een gevolg van de bijtelling

Vorig jaar wijzigden de fiscale regels voor het privégebruik van een lease-auto opnieuw. Voor auto's die vanaf 1 januari 2017 geregistreerd werden, bleven er nog maar twee tarieven over: 4 procent en 22 procent bijtelling. Hybrides verloren hun korting, terwijl de auto's met zwaardere motoren juist iets goedkoper werden. Wat hebben die veranderingen in de belasting voor gevolgen gehad?

Weinig is zo veranderlijk als de wetgeving rondom bijtelling. De overheid stimuleerde jarenlang verkoop van zuiniger auto's door flink te draaien aan de fiscale knopjes. Hoe minder uitstoot, hoe lager het percentage van de cataloguswaarde dat je bij je inkomen dient op te tellen. In 2016 waren er vier verschillende tarieven in bijtelling. Omdat de effectiviteit te wensen overliet, ziet dat er nu anders uit.

Tarieven bijtelling lease-auto's

 

0 gr/km co2  

1-50 gr/km co2  

51-106 gr/km co2  

> 106 gr/km co2  

2016      

4%

15%

21%

25%

2017

4%

22%

22%

22%

2018

4%

22%

22%

22%


De verschillende bijtellingstarieven hebben hun weerslag gehad op de diversiteit in de ochtend- en avondspits. Auto's met bepaalde type motoren werden ineens enorm populair, terwijl de verkoop instortte van auto's die net niet in de juiste klasse vielen. Volgens de Vereniging van Zakelijk Rijders (VZR) is die eenzijdigheid sinds vorig jaar voorbij.

VZR-voorzitter Jan van Delft zegt daarover: 'Waar men vroeger bijvoorbeeld voor een plugin-hybride koos, omdat deze een lage bijtelling had terwijl men heel veel kilometers reed, kiest men nu voor een motortype dat past bij het gebruik.'

Voorbeeld Volvo en Audi

 

Cataloguswaarde

Tarief 2016

Bruto bijtelling 2016

Tarief 2018

Bruto Bijtelling 2018

Volvo V60

€ 47.000

15%

€ 7.050

22%

€ 10.340

Audi A4

€ 45.000

25%

€ 11.250

22%

€ 9.900


Zakelijke rijders kiezen goedkopere auto's
Opvallend genoeg daalt ook de gemiddelde catalogusprijs per auto sinds de vereenvoudiging van de bijtellingstarieven. Volgens de VZR heeft dat twee oorzaken. Plugin hybrides zijn gemiddeld duurder vanwege de techniek en de twee motoren die de auto's aan boord hebben. Hybrides zijn minder aantrekkelijk geworden nadat voor deze auto's de bijtelling verhoogd werd.

De tweede reden is de bijstelling van het complete financiële plaatje. In 2016 kon het nog voordeliger zijn om te kiezen voor een duurdere auto met een lage bijtelling, in plaats van een goedkopere auto met een hoge bijtelling. Die paradox is nu verdwenen.

Hogere BPM-inkomsten voor overheid
Voor de overheid is dat overigens geen slechte ontwikkeling. De verkoop van hybride auto's werd niet alleen gestimuleerd door een lagere bijtelling, ook de aanschafbelasting (BPM) was lager. Hoewel de gemiddelde catalogusprijs gedaald is, nemen de BPM-inkomsten voor de overheid dus toe.

Heb je een vraag over de fiscale regels rond jouw auto van de zaak? Stel hem aan onze deskundigen. Laat onderstaand je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poortema & Van Roosmalen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie