Vraag op tijd btw van oninbare facturen terug

Niet iedere debiteur betaalt netjes op tijd. Sterker nog, misschien heb je de hoop al opgegeven dat er überhaupt nog een betaling volgt. Een kleine opsteker: in sommige gevallen kun je de betaalde btw terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit komt door gewijzigde regels rond de omzetbelasting. Hoe zit dat precies?

Wat zijn de regels?
Samengevat kun je in de onderstaande situaties de btw terugvorderen:

  • De factuur is voor 1 januari 2017 gefactureerd
  • De factuurdatum is na 1 januari 2017 gefactureerd en staat al een jaar lang open


Let op: als de factuur eerder definitief oninbaar is gebleken, bijvoorbeeld door het faillissement van de debiteur, dan moet je de teruggave indienen in het tijdvak van het faillissement. Je bent zelf verantwoordelijk om bij te houden of een factuur definitief oninbaar is geworden door een faillissement.

Wees er op tijd bij
Vooral voor facturen die van vóór 1 januari dateren is er enige haast geboden. De teruggave dient bij de eerste aangifte in 2018 verrekend te worden. In de praktijk dus over de maand januari of het eerste kwartaal van 2018 als je alleen kwartaalaangiftes doet.

Hoe werkt het terugvorderen?
De btw op de zogenoemde oninbare facturen kan je terugvorderen door deze als negatieve omzet op te geven in rubriek 1a of 1b bij de aangifte. Als de debiteur alsnog over de brug komt nadat jij de btw al hebt teruggevorderd, dien je dat bij de volgende aangifte weer als positieve omzet te boeken.

Heb je ook oude facturen waar je de btw van kunt terugvorderen en kun je daar hulp bij gebruiken? We zijn je graag van dienst. Dat geldt uiteraard ook voor andere vragen rond de omzetbelasting.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poortema & Van Roosmalen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie