Verlaag met zelfstandigen- en startersaftrek je belastbaar inkomen

Over het inkomen uit je onderneming ben je belastingplichtig. Maak je winst, dan staat de Belastingdienst vooraan in de rij om een deel op te eisen. Om het ondernemerschap te stimuleren, zijn er regelingen om je winst op papier te verlagen. Hierdoor is de belastingdruk kleiner en blijft er onderaan de streep meer over. Maak er gebruik van!

Wat heb je aan zelfstandigenaftrek?
In het verleden bepaalde de hoogte van de winst de hoogte van de zelfstandigenaftrek. Nu is dat een vast bedrag per jaar. Heb je recht op de aftrek, dan mag je jouw belastbaar inkomen met € 7.280 verlagen. Dit bedrag geldt in 2018 en wordt jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst.

De regels
Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je werkt minimaal 1225 uur in je onderneming
  • Bij de start (begin van het jaar) had je nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd
  • Bij de Belastingdienst heb je de status ondernemer


Startersaftrek voor beginnende ondernemers
Naast de zelfstandigenaftrek is er voor starters een bonus in de vorm van startersaftrek. In de eerste vijf jaar van je ondernemerschap mag je er drie keer gebruik van maken. Je bepaalt zelf de jaren.

Voor 2018 geldt een startersaftrek van € 2.123. Voordat je het enthousiast aftrekt van je inkomen, let op de volgende criteria. In de voorgaande vijf jaar:

  • Was je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting
  • Heb je niet meer dan twee keer gebruik gemaakt van de aftrek
  • Was er geen sprake van zogenaamde geruisloze terugkeer uit een bv


Meer aftrek dan winst?

Zeker in het begin kan de totale aftrek hoger zijn dan de winst die je maakt. Bijvoorbeeld omdat je de nodige investeringen hebt gedaan. In dat geval is er niet genoeg winst om van de hele aftrek gebruik te maken. Je mag het resterende deel aftrekken van andere inkomsten als je die hebt. Heb je die niet, dan is verrekenen in andere jaren ook een optie.

Voor de startersaftrek kun je ook bepalen om er in het eerste en/of tweede jaar geen gebruik van te maken, zodat je het kunt inzetten als je winst hoger is.

Van te veel belasting betalen wordt geen enkele ondernemer enthousiast. Zorg dus dat je geen fiscale mogelijkheden laat liggen. In dit artikel hebben we de zelfstandigen- en startersaftrek in hoofdlijnen uiteengezet. Wil je weten wat de details zijn en hoe het in jouw specifieke situatie zit? We brengen het graag voor je in kaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poortema & Van Roosmalen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie