Zakenlunch? Zo voer je het op in je administratie

Lunchafspraken komen veel voor in het zakelijk verkeer. De beste deals worden gesloten in een informele setting op neutraal terrein met een broodje zalmsalade. Maar wat doe je na afloop met de rekening? De Belastingdienst heeft specifieke regels voor zakenlunches opgesteld, hier lees je waar je aan toe bent.

De eerste vraag die je moet beantwoorden is of jouw lunch in een horecagelegenheid telt als zakenlunch. De Belastingdienst stelt dat een zakenlunch moet bijdragen aan het zakelijk belang van een onderneming. Over het algemeen kun je dat vrij ruim opvatten. Een lunch met een klant of leverancier is eigenlijk altijd zakelijk.

Mag je de btw terugvragen?
Als je luncht in een restaurant of eetcafé, dan kun je de btw niet terugvragen. Alleen als je eten en drinken koopt bij een supermarkt of haalt bij een groothandel mag je de btw aftrekken. Een uitzondering geldt voor een lunch die je bereid is door een horecagelegenheid, maar genuttigd wordt in je eigen pand. Die btw mag je wel terugvragen.

Wat doe je met de rekening?
Als je luncht in een restaurant, dan mag je de rekening ten dele van je winst aftrekken. Het maximaal aftrekbare percentage bedraagt 80 procent. De overige 20 procent komen voor eigen rekening. Tot 1 januari 2017 was het aftrekbare maximum overigens 73,5 procent. Dat is opgerekt.

Was de bediening dik in orde en heb je de rekening naar boven afgerond? Dan mag je je fooi aftrekken van je winst. Ook hier geldt het maximale tarief van 80 procent.

Aftrekbaar binnen het betamelijke
Maaltijden vallen in een grijs gebied. Het is aftrekbaar, maar binnen het betamelijke. Je hoeft niet drie keer per week te lunchen met de leverancier van je toiletartikelen. Een inspecteur zou die aftrekpost kunnen weigeren.

Je kunt discussie over de het zakelijke karakter van je lunch voorkomen. Zet in je administratie de bedrijfsnaam en de personen met wie je geluncht hebt op de bon van het restaurant. Zo kun je bij een eventuele controle makkelijker aantonen dat jouw lunch het zakelijk belang van je bedrijf diende.

Een etentje met een zakenrelatie is dus voor het grootste deel aftrekbaar van je winst. Ben je niet zeker of je jouw lunchkosten mag opvoeren als zakelijk? Een boekhouder helpt je met dit soort vragen en zorgt dat je geen geld laat liggen. Wil je meer weten over onze diensten? Laat je gegevens hieronder achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poortema & Van Roosmalen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie